1051 milliárdos mínuszban költségvetés, ami az éves tervezett hiány háromszorosa

MTI/Koszticsák Szilárd
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere májusban 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az első öt hónapban 1051,5 milliárd forint deficitet halmozott fel – erősítette meg részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Az öthavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 286,4 százaléka.

A kiadások 10 091,5 milliárd forintot tettek ki, 1487,4 milliárd forinttal, 17,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét. Nőttek a költségvetési szervek és az uniós programok kiadásai, valamint a kamatkiadások, a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is.

A hiányt természetesen a koronavírus elleni védekezés költségei növelték, a jelentés szerint május végéig csak egészségügyi beszerzésekre 450 milliárd forintot költött a kormány, 590 milliárd forint pedig járványügyi eszközök beszerzésére ment el.

Az EU-támogatások egyenlege is negatív volt: a 486,7 milliárd forint beérkezett uniós bevétellel szemben, az uniós programokra folyósított kiadások meghaladták a 967,6 milliárd forintot.

Az államháztartás központi alrendszere május végéig 9040 milliárd forint bevételre tett szert, ami 612,3 milliárd forinttal, 7,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül növekedtek a személyi jövedelemadóból, a társasági adóból, valamint a nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek.

Hvg

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “1051 milliárdos mínuszban költségvetés, ami az éves tervezett hiány háromszorosa”

Comments are closed.