A többség maradna az otthoni munkavégzésnél

A koronavírus-világjárvány egyik fő következménye az volt, hogy sok munkahely vezette be az otthoni munkavégzést. Hónapokkal a pandémia kitörése után már látható, hogy világszerte rengeteg dolgozó és a munkáltató igen pozitívan áll a távmunkához, és azt hosszabb távon is fenntartanák.

A Cisco Systems Európában, a Közel-Keleten és Oroszországban végzett kutatása alapján tízből közel kilenc munkavállaló azt szeretné, hogy a COVID-19-járvány után is választhasson: otthonról vagy a munkahelyről akar-e dolgozni – írja a CNA.

A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy kedvezően hat a hatékonyságra, ha nagyobb szabadságban végezhetik munkájukat. A vizsgálatban részt vevők csupán 5 százaléka dolgozott jellemzően otthonról a pandémia előtt, az arány azonban látványosan megváltozott a járványügyi intézkedések hatására. A kutatásban nagyjából tízezer ember vett részt.

Gordon Thomson, a Cisco igazgatóhelyettese szerint a vállalatoknak változtatniuk kell, hogy megfeleljenek az új elvárásoknak. Thomson hozzátette, a technológia segíthet benne, hogy az otthonról dolgozók adatai és egészsége biztonságban legyenek a jövőben.

Nem a mostani az első vizsgálat, amely azt mutatja, hogy a járvány alatti home office-hoz sokan pozitívan viszonyulnak. Az Eurofound, az unió élet- és munkakörülmények javításával foglalkozó szervezete például áprilisban, majd a korlátozások feloldása után, júliusban folytatott kutatást az Európai Unióban. Eredményeik alapján

a lezárások ideje alatt a távmunka igen vonzóvá vált a dolgozók számára.

Magyarországon áprilisban a munkavállalók nagyjából 50 százaléka dolgozott otthonról, az arány azonban az enyhítéseket követően is 35 százalék körül maradt. Mindez meglepő, hiszen a térségben, a volt szocialista országokban korábban egyáltalán nem volt jellemző a home office. Lehetséges, hogy a pandémia hatására, azt követően – Nyugat-Európához hasonlóan – Magyarországon is egyre többen végezhetik majd részben vagy egészben otthonról munkájukat.

  •  
  •  
  •  
  •